Hadas városrész - Mezőkövesd

látnivalók Mezőkövesden

Hadas városrész - Mezőkövesd

A tér végén balra fordulva 30 méter után már láthatók a Hadas városrész nádtetős házfedelei. Ez a skanzen jellegű városrész megőrizte a régi településszerkezetet. Zegzugos utcákon 100-150 éves házakban bemutató, alkotóhelyeket létesítettek.

A mezőkövesdi Hadas apró telkeivel, a szabálytalanul kanyargó utcákkal, illetve a településrész egyes épületei 150-200 év távlatából hitelesen őrzik a matyóság építészetét, az egykori életformát.

A hadas családszervezet tulajdonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családokat nevezték hadaknak. Egy udvaron, közös konyhán maradt együtt több felnövő nemzedék. A településrész építészetileg ezt a szerkezetet őrzi, innen kapta a nevét.

A terület szívében áll a Táncpajta, ahol előadásokat és táncházakat is tartanak, körülötte tájházak, védett népi épületek láthatók. Az 1954-ben elhunyt kiváló népművész, Kisjankó Bori otthonában emlékházat rendeztek be.

Az ősmagban még meglapuló faluképi jelentőségű lakóházakban fazekas-, szövő-, mézeskalácsos-, üvegcsiszoló és hímzőműhely működik, kézi festésű konyha- és szobabútorok tekinthetők meg.
Település ismertető
  • Mezőkövesd

    Mezőkövesd a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál terül el....Mezőkövesdi programok

Szállások Mezőkövesdenés környékén


További találatok: |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu