Szövő és Festő Alkotóház - Mezőkövesd

látnivalók Mezőkövesden

Szövő és Festő Alkotóház - Mezőkövesd

Mezőkövesd egyik legrégebbi, 1817-ben készült, eredeti formájában helyreállított épülete. A több éven át tartó felújítási munkáknak köszönhető, hogy építészeti értékeink fokozott védelme érdekében a Nemzeti Kulturális örökség Minisztere 1999-ben műemlékké nyilvánította.

A hagyományos beosztású házat a kőből faragott ablakkeretek, a rendkívül ősi, "szabadkéményes" pitvar, valamint (a kamra alatti) boltíves pince különleges építészeti értékké teszik.

Az alkotóházként és bemutatóházként is hasznosított épületben Laczkó Pető Mihály (festőművész, középiskolai tanár) és felesége Tábori Aranka (grafikus, kézi szövő), valamint az Életfa Alkotóközösség tagjainak munkáiból látható válogatás. A fonott díszek, kisebb-nagyobb szőttesek mellett rajzok, grafikai lapok, különböző nyomatok, akril-, akvarell és olajfestmények is megtekinthetők.

Az oktató- és nevelőmunkában, művészeti, néprajzi képzésben, "múzeumi órák" során is jól alkalmazhatók a hely sajtos adottságai. Népi építészetünk máig föllelhető értékei, Mezőkövesd múltjának emlékei, különleges eszközei kiválóan használhatók fel (a hiteles környezetben, az alkotóközösség tagjai által szervezett) csoportos foglalkozások, kézműves bemutatók, műhelyfoglalkozások alkalmával.

A ház működtetője: Laczkó Pető Mihály,
tel.: 49/311-081
Település ismertető
  • Mezőkövesd

    Mezőkövesd a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál terül el....Mezőkövesdi programok

Szállások Mezőkövesdenés környékén


További találatok: |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu